Cum probioticele sunt active in special in intestinul subtire iar prebioticele in intestinul gros, combinatia dintre cele doua are un efect sinergic. Combinatiile potrivite de pre- si pro- biotice sunt simbiotice.
Prebiotic (nutritie)
Prebiotice sunt o categorie de alimente functionale, definite ca:
Ingrediente alimentare non-digerabile care afecteaza benefic gazda prin stimularea selectiva a cresterii si/sau a activitatii unei(sau a unui numar limitat de) bacterii in colon, imbunatatind starea de sanatate a gazdei.
Aceasta definitie a fost reanalizata de Roberfroid in 2007 J. Nutr.; 137:830S to: "Un prebiotic este ‘‘un ingredient fermentat selectiv care permite schimbari specifice, atat in compozitia si/sau activitatea microflorei intestinalecare confera beneficii ce conduc spre sanatate si stare de bine.’’ Astazi, numai 2 oligozaharide nedigerabile se circumscriu tuturor criteriilor de clasificare a prebioticelor." Acestea doua fiind fructooligozaharidele si galactooligozaharidele. Utilizarea termenului, altfel decat in aceasta maniera, este incorecta, din moment ce nu toate oligozaharidele se potrivesc definitiei, de exemplu mannanoligosaccharides (MOS). Ele pot conferi alte efecte pozitive, dar sunt minim utilizate de bacteriile comensurabile.
Tipic, prebioticele sunt carbohidrati, dar definitia nu exclude non-carbohidratii. Formele comune ale prebioticelor sunt reprezentate de clasificarea nutritionala ca fibre solubile. Pana la o anumita limita, numeroase forme de fibre dietetice au demonstrat efecte prebiotice.